Stats

 

Totalul afișărilor de pagină

Cum conteşti un proces verbal contravenţional de amendă

Se doreşte o relaţie normală cu forţele de ordine, fără manifestări de putere din partea dânşilor, şi ca manifestanţii să fie trataţi ca orice om de rând, nu ca nişte infractori. Cu excepţia provocatorilor. Aşa este normal în orice societate democratica, dar România nu mai este o o astfel de societate, ci una totalitară, unde comandantul suprem de navă le ştie pe toate, le face pe toate şi vrea ca toată lumea să facă numai cum spune el. Multe măsuri represive sunt luate împotriva manifestanţilor şi, sincer, nu înţeleg de ce, pentru că nu toţi provoacă jandarmii sau aruncă cu obiecte periculoase ăn ei. Vrem să se înţeleagă că nu sunt huligani, iar principalul lor scop nu este de a se bate ci de a-şi striga nemulţumirile şi ideile.
În acest articol vreau să vă prezint câte ceva despre cum puteţi contesta o amendă care, în opinia voastră, nu este justificată.
Contestarea unui proces-verbal:
Jandarmii nu au nimic de pierdut din activitatea de împărţit amenzi deoarece foarte mulţi amendaţi (din motive diverse: lipsa de informare, necunoaşterea procedurilor, etc.) se împacă cu ideea că trebuie să plătească acea amendă, chiar dacă nu au fost vinovaţi. În acest fel jandarmii îşi justifică activitatea desfăşurată în teren.
Contestarea procesului verbal, care în caz de reuşită are drept urmare anularea amenzii primite, este un DREPT al vostru şi NU VĂ COSTĂ NIMIC, doar un pic de timp.
Să presupunem că ai fost luat pe sus de jandarmi pentru a fi amendat. Ţi se vor prezenta motivele pentru care vei fi amendat (conform art.2 din Legea nr.61/1991). După ce ţi se va încheia procesul verbal, vei fi invitat să recunoşti sau nu fapta şi să-l semnezi. Evident că dacă ştii că acuzaţiile aduse nu sunt adevărate ai dreptul să nu recunoşti fapta şi nu semnezi nimic, lucru care va fi un atu în ulterioara contestaţie. În principiu după ce toate procedurile au fost completate, te vor lăsa liber.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să cauţi cel puţin 2 persoane care au fost în preajma ta în momentul producerii “evenimentului” de care eşti învinuit şi care sunt dispuse să depună mărturie pentru nevinovăţia ta. Adu-ţi aminte cine a fost lângă tine, adică cine a mai fost luat cu tine de pe stradă (nume, prenume) şi încearcă să iei legătura cu ei. După ce te-ai asigurat că ai la dispoziţie unu-doi martori, încearcă eventual să cauţi şi alte probe care să-ţi dovedească nevinovăţia. Există şi cazuri în care nu ai nevoie de martori (depinde de specificul faptei pe care eşti acuzat că ai comis-o). Chiar dacă nu au fost cu tine acele persoane, ia-ţi doi martori care să depună marturie, pentru că la un abuz nu poţi răspunde decât tot la fel pentru a scăpa basma curată!
Ai la dispoziţie 15 zile pentru a depune contestaţie. Iată cum ar trebui să arate o astfel de contestaţie:
Domnule Comandant,
Subsemnatul ... , domiciliat în ... cu actul (C.I. / B.I.), seria ... , nr. ... , declar urmatoarele:
(Aici pur şi simplu va trebui să explici detaliat toată povestea... )
În data de ..., în jurul orei ..., în timp ce mă întoceam acasă de la manifestaţie (sau de la prietena mea) am fost luat de pe str. ... de forţele de ordine ale Jandarmeriei Române.
Mi s-a completat PV seria ..., nr. ... (Spui că s-au exercitat presiuni fizice şi morale asupra ta ca să recunoşti fapta).
Acesta este şirul evenimentelor:
(După ce ai relatat cele întâmplate, trebuie să precizezi că ai mai mulţi martori care pot să confirme cele scrise de tine.)
De asemenea, poţi invoca nerespectarea unor puncte din Atribuţiunile jandarmului (trebuie să-ţi prezinte legitimaţia de serviciu, trebuie să-ţi respecte integritatea fizică, deşi el te-a lovit cu bastonul în cap şi peste corp în mod repetat să îţi recunoşti fapta).
Dacă eşti la prima abatere este binevenită această remarcă.
(În încheiere)
Prin această cerere doresc să-mi aprobaţi anularea Procesului Verbal seria... nr. ... sau transformarea amenzii în avertisment.
Data X                   Semnatura X
o altă versiune de plângere (puţin diferită):
Domnule Comandant,
Subsemnatul [datele complete de identificare: nume, prenume, adresa, seria şi numarul CI], formulez prezenta
PLÂNGERE
împotriva Procesului verbal de contravenţie seria [...] nr. [...] încheiat la data de [...] de către [numele organului care a intocmit PV]. Solicit anularea Procesului verbal şi anularea amenzii contravenţionale prevăzute în acesta [dacă e cazul, puteţi solicita şi cheltuieli de judecată, pe baza unor documente justificative pe care le anexaţi] pentru următoarele
MOTIVE
În fapt, în data de [...], la orele [...] [aici povestiţi, în detaliu, împrejurările în care s-a petrecut fapta pentru care a fost întocmit procesul verbal. ]
În drept, îmi întemeiez plângerea pe prevederile articolului 31, alineat (1) din Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
Declar că resping acuzaţia ce mi se aduce şi [daca e cazul] menţionez că nu am mai fost cercetat pînă în prezent în nici o cauză, penală sau contravenţională.
În sprijinul celor declarate de mine mai sus, pot depune mărturie numiţii:
[aici treceti numele martorilor, cu datele de identificare, daca este posibil]
[Data] [Semnătura]
Contestaţia se depune la sediul Jandarmeriei din fiecare oraş (unitatea de jandarmi care ţi-a dat amenda). În cazul în care fapta s-a petrecut într-o altă localitate (într-o deplasare), trebuie să aflaţi unde este situată Jandarmeria din respectivul oraş. Adresa autorităţii care ţi-a dat amenda trebuie să se afle pe exemplarul tău din procesul-verbal, în colţul din stînga sus. Neapărat trebuie să ţi se dea un număr de înregistrare. Ţi se va trimite, prin poştă, o citaţie de la judecătorie. În această citaţie vei afla data la care se va desfăşura procesul şi completul de judecată. Există şi varianta în care poţi contesta procesul verbal direct la judecătorie (judecătoria pe raza căruia s-a petrecut "fapta") la secţia de Contencios-Administrativ (în acest caz, în formularea cererii trebuie să scrii "Domnule Preşedinte" în loc de "Comandant").
La prima înfăţişare te poţi duce singur la judecătorie. De la avizierul completului respectiv de judecată va trebui să vezi ce număr de ordine are procesul tău. La începutul şedinţei judecătorul va întreba de amânări. Cei care doresc să amâne procesul, din diferite cauze, vor spune numărul de ordine din acea zi (cel scris la avizier). Atunci vei spune şi tu numărul tău de ordine, iar când îţi va veni rândul vei spune că vrei să te foloseşti de proba cu martori şi vei spune numele celor doi martori. Astfel vei obţine o amânare a procesului cu circa 2-3 săptămâni.
DACĂ VREI, POŢI VENI DIN PRIMA CU MARTORUL/MARTORII şi, când judecătorul te va întreba CE PROBE VREI SĂ FOLOSEŞTI ÎN APĂRAREA TA, spui că vrei să foloseşti proba cu martori. La următoarea înfăţişare vei veni însoţit de cei doi martori şi imediat după ce se termină procedura cu procesele amânate, judecătorul va întreba dacă sunt procese în care s-a cerut proba cu martori. Vei spune numărul de ordine şi apoi martorii vor fi audiaţi separat (vor fi întrebaţi în ce relaţie se află cu tine şi cum s-a petrecut fapta pentru care ai fost amendat). De asemenea trebuie să accentuezi pe lipsa de probe ale “acuzatorilor”. În majoritatea cazurilor, nimeni de la Jandarmerie nu se prezintă la aceste procese (deci făcând mai uşoară îndeplinirea obiectivului, de a câştiga procesul).
În caz că, totuşi, cineva vine, poţi cere să se prezinte casetele cu înregistrările făcute de către jandarmerie la acel eveniment, dacă există, iar la sfârşitul mărturiei vei avea dreptul să le pui nişte întrebări (asta îţi foloseşte în caz că au omis să spună ceva sau au folosit formulări ambigue). În principiu, după aceste depuneri de mărturii, sentinţa este în pronunţare şi verdictul se va da a doua zi (pe la prânz) şi îl vei putea găsi la Arhivă. Vei primi prin poştă o copie a hotărîrii judecătoreşti prin care s-a soluţionat plîngerea.
Dacă ţi se pare ca hotărîrea este nedreaptă, o poţi ataca prin recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la secţia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie, motivele de recurs pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Recursul suspendă executarea hotărârii.
În concluzie, manifestanţi români, dacă sunteţi nedreptăţiţi de o amendă primită din partea forţelor de ordine, nu vă daţi bătuţi, contestaţi această amendă deoarece şansele de reuşită ale acţiunii voastre sunt foarte mari.
Trebuie să învăţăm odată pentru totdeauna că împotriva abuzurilor forţelor de ordine se poate lupta şi că legea este, în această privinţă, de partea noastră.
Dacă ai întrebări suplimentare legate de acest subiect ne poţi contacta sau poţi contacta un avocat.

Leave a Comment

Va invit sa comentati cat doriti, dar tineti minte ca ele sunt blocate inainte de a fi aprobate, asa ca nu va inghesuiti si nici nu va obositi sa comentati idiotenii sau sa spamati. Aici eu sunt tiranul si eu permit care comentarii vor apare si care nu. Spor!

Share

Converted studiopress theme | Best search engine | Free unlimited email by Blogger Templates