Stats

 

Totalul afișărilor de pagină

Jandarmeria şi forţele speciale au incitat manifestanţii sâmbătă

Igaş, şefii dispozitivelor din teren şi prefectul Capitalei ar trebui demişi



Vă voi prezinta secvenţe necunoscute din protestul de sâmbătă seara. Din ordinul prefectului, jandarmeria a recurs la forţă şi a atacat protestatarii aflaţi pe trotuare, inclusiv pe cei ce plecau spre casă.
"Măcelul" de la miezul nopţii a fost premeditat
Exact la miezul nopţii, prefectul Bucureştiului a emis ordinul ca jandarmeria să intre în forţă în manifestanţi. La ora respectivă, circulaţia era restabilită în centrul capitalei, iar în Piaţa Universităţii mai erau cca 100 de persoane, iar alte cca 50 sau 60 deja se deplasau spre casă pe Bulevardul Elisabeta. Toţi cei 150 se aflau pe trotuare şi nu aveau nicio intenţie de a provoca forţele de ordine. În acest moment a început o adevărată vânătoare de oameni, jandarmii lansând atacul pe o rază cuprinsă între Universitate şi sediul primăriei Capitalei. Au fost agresaţi inclusiv cetăţeni care nu au fost la miting, dar au avut ghinionul să circule prin zona Cercului Militar sau pe Bulevardul Elisabeta. Practic, prin acţiunea respectivă se poate spune că Jandarmeria a sancţionat simpla prezenţă pe trotuare a oamenilor, fie căerau sau nu manifestanţi. A fost momentul în care au fost reţinute cele mai multe persoane. Chiar dacă ordinul prefectului a fost dat la ora 00.04, totul a fost premeditat din timp. La orele 23.05, două plutoane de jandarmi care formau un (inutil) "gard viu" pe Bulevardul Elisabeta în faţa Universităţii (pe trotuarul din zonă nu mai erau manifestanţi ci doar trecători obişnuiţi sau protestatari care se deplasau spre casă) s-au deplasat spre Cercul Militar, scopul fiind de a-i aştepta acolo pe cei ce urmau să fie dislocaţi din Piaţa Universităţii după intrarea în forţă a jandarmilor. Această manevră a celor două plutoane dovedeşte că totul a fost premeditat. Din cauza vânătorii declanşate de jandarmi, se puteau înregistra accidente rutiere grave pe Calea Victoriei, într-o primă fază, circuţia nefiind oprită de Poliţie în zonă. Pentru toate aceste evenimente ministrul de interne, prefectul Capitalei şi şefii dispozitivelor de jandarmi trebuie să răspundă.
Au lipsit doar tab-urile
Reporteri tv neexperimentaţi sau trimişi pe teren cu "lecţia învăţată" au făcut relatări vecine cu apocalipsa, de parcă în Piaţa Universităţii se înregistrau incidente ca la Atena sau Londra, anul trecut. În realitate, au existat tensiuni şi incidente specifice manifestărilor de protest, dar departe de "infernul" relatat. Starea de tensiune a protestatarilor a fost însă provocată exclusiv de forţele de ordine. Imediat după lăsarea întunericului, în permanenţă jandarmeria a făcut îi piaţă manevre de front specifice serii zilei de 21 decembrie 1989. Au apărut trupe speciale de jandarmi cu puştile cu gloanţe de cauciuc şi lansatoarele de gaze lacrimogene la vedere, fapt ce a incitat manifestanţii. De asemenea, prezenţa jandarmilor cu câini lup (chiar dacă cu botniţă) i-a iritat pe cei aflaţi în piaţă. Nu în ultimul rînd trecerea periodică şi ostentativă prin piaţă a dubelor blindate ale jandarmeriei a ridicat şi mai mult gradul de enervare a protestatarilor. Cele patru tentative de ocupare a carosabilului s-au datorat exclusiv manevrelor gratuite ale jandarmeriei. Practic se poate spune că din recuzita forţelor de ordine au lipsit doar tab-urile.
În ceea ce priveşte incidentele propriu-zise provocate de manifestanţi, şi aici s-a exagerat foarte mult. S-au aruncat doar patru petarde şi o torţă, dar nu în forţele de ordine, ci în zonele libere de pe bulevard. Nici vorbă de cocktail-uri Molotov – aşa cum relata la fiecare intervenţie reporterul B1 TV, iar dintre pietrele aruncate, doat în 4-5 cazuri au fost vizaţi jandarmii. Trebuie făcută însă o distincţie între incidentele de care sunt acuzaţi manifestanţii că le-ar fi provocat. Multe dintre ele s-au datorat şi acţiunilor jandarmilor care formau gardul viu şi a uzului nejustificat de gaze lacrimogene în două dintre sectoarele din piaţă. Altele au fost provocate deliberat, după orele 22.00, de către cîţiva membri ai galeriei echipei Steaua (nu au fost mai mult de 40-50 în piaţă) de regulă aceiaşi care instigă la violenţe la toate mitingurile din Bucureşti. Repetăm, respectivii fac parte din echipele de şoc ale primarului sectorului 6, Cristian Poteraş (PDL).
Ziariştii înjuraţi, şicanaţi şi agresaţi de jandarmi
O parte dintre ziariştii prezenţi sâmbătă seara la manifestaţia din Bucureşti au devenit ţinte ale jandarmilor, în urma ordinelor primite de la superiorii lor îmbrăcaţi în civil (şi ale ofiţerilor SRI care îi acompaniau) care manevrele plutoanelor în teren. În perioada de timp în care traficul dispre Piaţa Romană era blocat, 90% dintre ziarişti s-au aflat în aşa-zisa "zonă neutră", aflată în mijlocul bulevardului. În mai multe situaţii, câţiva ziarişti au fost bruscaţi de jandarmi, şi s-a încercat prin forţă să fie împinşi în masa de manifestanţi, deşi toţi erau cu legitimaţiile sau cu aparatura foto la vedere. Un reporter de la ZiuaNews a primit un baston pe spate, agresiunea fiind justificată de jandarmul care l-a lovit pentru că a strigat "Timişoara-Timişoara". În realitate, reporterul relata telefonic în redacţie ce scandau unii dintre manifestanţi la momentul respectiv.
În jurul orelor 20.00, unul dintre "civilii" care transmiteau ordine jandarmilor, la sugestia unui alt "civil" (identificat ca fiind ofiţer al SRI) a transmis următorul ordin: "Scoateţi-i dracului pe ăştia de aici. Să nu mai prind picior de presă aici." (adică în zona neutră). Ordinul nu a fost pus decât parţial în aplicare, fiind anulat de un contra-ordin după ce câţiva ziarişti au ameninţat că vor face plângere la şeful Jandarmeriei Române. Nu au lipsit nici expresii "elevate" din partea jandarmilor la adresa ziariştilor. "O să vezi tu mai bine pe mă-ta!", aşa s-a exprimat o jandarmeriţă, când un foto-reporter încerca să se poziţioneze mai bine pentru a face poze. În jurul orei 23.10, unul dintre reporterii cotidianul.ro a fost luat de braţe de doi jandarmi când se deplasa pe trotuar spre staţia de autobuz, dar a fost eliberat după ce vreo 10 protestatari au ameninţat cu "scandal monstru".

Leave a Comment

Va invit sa comentati cat doriti, dar tineti minte ca ele sunt blocate inainte de a fi aprobate, asa ca nu va inghesuiti si nici nu va obositi sa comentati idiotenii sau sa spamati. Aici eu sunt tiranul si eu permit care comentarii vor apare si care nu. Spor!

Share

Converted studiopress theme | Best search engine | Free unlimited email by Blogger Templates