Stats

 

Totalul afișărilor de pagină

Dosare penale la Interne: sefii Resurselor Umane din MAI si IGJR, acuzati de abuz

Anchetă în cazul angajării mai multor persoane în Jandarmerie. În urma raportului Corpului de Control, ministrul de Interne, Traian Igaş, a dispus anchetarea mai multor şefi din Jandarmerie şi Poliţie şi a sesizat Parchetul General.

Un raport al Corpului de Control al ministrului de Interne cu privire la ocuparea unor posturi a arătat că trei ofiţeri au trecut examenul pentru intrarea în Jandarmeria Română deşi aveau nereguli în dosare, ministrul Igaş dispunând sesizarea Parchetului General pentru a face o anchetă în acest caz.

Potrivit unui comunicat remis, luni, NewsIn, de Ministerul de Interne, Corpul de Control al ministrului a făcut, în perioada 15 - 27 decembrie 2010, din ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor, un control tematic la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, asupra modului de respectare a prevederilor legale, ordinelor, dispoziţiilor şi regulamentelor în vigoare, cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidaţilor din sursă externă.

Concluziile controlului au arătat faptul că, în perioada 15-18 octombrie 2010, la propunerea conducerii Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu viza directorului general al Direcţiei Generale a Managementului Resurselor Umane, a directorului general al Direcţiei Generale Financiare şi aprobarea secretarului general al MAI, s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română, pentru încadrare din sursă externă, prin derogare de la O.M.A.I. nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile MAI, O.M.A.I. nr. 69/2009 pentru aprobarea Ghidului carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din MAI şi O.M.A.I. nr. II/3184/25.06.2010 prin care a fost suspendată ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante, cu recrutarea personalului din sursă externă.

În aceste condiţii, s-a stabilit în urma controlului, examenele au fost dispuse de IGJR şi au avut loc, deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă, niciun candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică, nu toate documentele de studii erau legalizate, tuturor candidaţilor le lipseau fişele medicale de încadrare).

Astfel, Corpul de Control al Ministrului a constatat că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs din sursă externă, cu încălcarea prevederilor legale, ca şi "necesitate imperioasă a încadrării posturilor în scopul reducerii deficitului de personal înregistrat la nivelul unităţilor respective, cu personal de specialitate", au avut un caracter formal, deoarece scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale Ministerului de Interne şi apoi implicit în Poliţia Română.

Pe baza concluziilor rezultate din controlul tematic, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a aprobat sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea cercetărilor sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. De asemenea, ministrul a aprobat trimiterea în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul MAI a Primului Adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în conformitate cu prevederile Statutului Cadrelor Militare, Regulamentului disciplinei militare şi regimului disciplinar al personalului MAI. Mai mult, a fost trimis în faţa Consiliului de Judecată al IGJR şi şeful Direcţiei Resurse Umane din Jandarmeria Română şi ofiţerul din această direcţie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidaţi şi a îndeplinit funcţia de secretar în comisiile de concurs.

Ministrul a dispus şi eliberarea din funcţie a directorului general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360 /2002 privind Statutul Poliţistului cu modificările şi completările ulterioare şi punerea la dispoziţia Ministerului de Interne pe o perioadă de şase luni.

Totodată, a fost eliberat din funcţie un ofiţer specialist principal din Direcţia Generală Management Resurse Umane din MAI şi a celor trei ofiţeri încadraţi  pe 25 octombrie 2010 în Jandarmeria Română din sursă externă, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360/2002, şi punerea la dispoziţia unităţilor din care fac parte pe o perioadă de 6 luni.

Igaş a dispus şi declanşarea cercetării prealabile asupra a trei ofiţeri cu funcţie de conducere din cadrul MAI şi IGPR, a unui ofiţer care la data respectivă îndeplinea o funcţie de conducere, precum şi a unui ofiţer cu funcţie de execuţie din DGMRU - MAI. Ministrul internelor a dispus şi atenţionarea, în conformitate cu prevederile ordinului care reglementează regimul disciplinar al cadrelor, a şefului Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a şase ofiţeri din Jandarmeria Română, a unui ofiţer şi a unui agent din IGPR.

Comunicatul oficial al M.A.I.

Corpul de Control al Ministrului a efectuat, în perioada 15 – 27 decembrie 2010, din ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor, un control tematic la nivelul M.A.I., I.G.J.R. şi I.G.P.R., asupra modului de respectare a prevederilor legale, ordinelor, dispoziţiilor şi regulamentelor în vigoare, cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidaţilor din sursă externă.

Concluziile rezultate în urma controlului au arătat faptul că, în perioada 15-18 octombrie 2010, la propunerea conducerii I.G.J.R., cu viza directorului general al D.G.M.R.U., a directorului general al Direcţiei Generale Financiare şi aprobarea secretarului general al M.A.I., s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română, pentru încadrare din sursă externă, prin derogare de la O.M.A.I. nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile M.A.I., O.M.A.I. nr. 69/2009 pentru aprobarea Ghidului carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din M.A.I. şi O.M.A.I. nr. II/3184/25.06.2010 prin care a fost suspendată ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante, cu recrutarea personalului din sursă externă.

În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de I.G.J.R. şi au avut loc deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă; nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică; nu toate documentele de studii erau legalizate; la toţi candidaţii lipseau fişele medicale de incadrare).

Corpul de Control al Ministrului a constatat astfel că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs din sursă externă, cu încălcarea prevederilor legale, ca şi „necesitate imperioasă a încadrării posturilor în scopul reducerii deficitului de personal înregistrat la nivelul unităţilor respective, cu personal de specialitate”, au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale M.A.I. şi apoi implicit în Poliţia Română.

Pe baza concluziilor rezultate din controlul tematic, ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a aprobat următoarele:

1) Sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea cercetărilor sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

2) Trimiterea în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul M.A.I. a Primului Adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în conformitate cu prevederile Statutului Cadrelor Militare, Regulamentului disciplinei militare şi regimului disciplinar al personalului M.A.I.

3) Trimiterea în faţa Consiliului de Judecată al I.G.J.R. a şefului Direcţiei Resurse Umane din I.G.J.R. şi a ofiţerului din această direcţie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidaţi şi a îndeplinit funcţia de secretar în comisiile de concurs.

4) Eliberarea din funcţie a directorului general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I. în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360 /2002 privind Statutul Poliţistului cu modificările şi completările ulterioare şi punerea la dispoziţia M.A.I. pe o perioadă de 6 luni.

5) Eliberarea din funcţie a unui ofiţer specialist principal din Direcţia Generală Management Resurse Umane – M.A.I. şi a celor trei ofiţeri încadraţi la 25.10.2010 în Jandarmeria Română din sursă externă, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360/2002 şi punerea la dispoziţia unităţilor din care fac parte pe o perioadă de 6 luni.

6) Declanşarea cercetării prealabile, în conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 şi art. 18 alin. 2 din O.M.A.I. nr. 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului M.A.I. asupra a trei ofiţeri cu funcţie de conducere din cadrul M.A.I. şi I.G.P.R., a unui ofiţer care la data respectivă îndeplinea o funcţie de conducere, precum şi a unui ofiţer cu funcţie de execuţie din D.G.M.R.U.- M.A.I..

7) Atenţionarea în conformitate cu prevederile odinului care reglementează regimul disciplinar al cadrelor, a şefului I.G.J.R., a 6 ofiţeri din Jandarmeria Română, a unui ofiţer şi a unui agent din I.G.P.R.

Postat la ora 16:49, luni, 03 ianuarie 2011
Direcţia Informare şi Relaţii Publice – Ministerul Administraţiei şi Internelor

Leave a Comment

Va invit sa comentati cat doriti, dar tineti minte ca ele sunt blocate inainte de a fi aprobate, asa ca nu va inghesuiti si nici nu va obositi sa comentati idiotenii sau sa spamati. Aici eu sunt tiranul si eu permit care comentarii vor apare si care nu. Spor!

Share

Converted studiopress theme | Best search engine | Free unlimited email by Blogger Templates